Glas door de eeuwen heen< Terug

Groep

Tentoonstellingen

Type

Tentoonstelling

Omschrijving

Ongeveer 4.000 jaar geleden is, waarschijnlijk in MesopotamiŽ (het huidige Irak), ontdekt hoe men glas kon maken. Kleine glazen voorwerpen werden vervaardigd door glasdraden rond een kern van klei aan te brengen waarna het geheel egaal glad werd gerold op een platte steen. Dit wordt de kernglastechniek genoemd.
De Grieken hebben deze techniek vervolgens overgenomen en verder verbeterd, maar het waren de Romeinen die ontdekten dat met glas veel meer gedaan kon worden op het moment dat men er achter kwam dat glas uitgeblazen kon worden. De oudste bewijzen daarvan zijn in Jeruzalem gevonden en worden gedateerd in het eerste deel van de eerste eeuw voor de jaartelling. Waarschijnlijk rond het jaar 70 AD hebben Romeinse glaswerkers de metalen blaaspijp ontdekt waardoor de mogelijkheden onbeperkt zouden worden en er zelfs al een vorm van standaardisatie kon worden toegepast.
Het centrum van de vroege glasindustrie was gevestigd in het oostelijk Middellandse Zeegebied en specifieker, het huidige gebied van Libanon, SyriŽ en IsraŽl. In dat gebied waren tal van glaswerkplaatsen gevestigd die vaak hun eigen specialisme hadden. Van daaruit trokken waarschijnlijk Syrische glasblazers naar AlexandriŽ, Rome, Noord-ItaliŽ en verder richting Keulen, Nijmegen, Tongeren en het noorden van Frankrijk. Ze speelden duidelijk in op de ontstane vraag.
Het is ongekend waartoe men 2.000 jaar geleden in staat was. Dat nu kunt u, als bezoeker van het PatriciŽrshuis, met eigen ogen zien in deze fraaie tentoonstelling.

Openingsdata en tijden

Datum vanaf
zaterdag 21 apr 2018
Datum t/m
zondag 7 okt 2018

zondag
13:00 - 17:00
woensdag
13:00 - 17:00
donderdag
13:00 - 17:00
vrijdag
13:00 - 17:00
zaterdag
13:00 - 17:00
  • print

Locatie op kaart

Contactgegevens

Het Dordts PatriciŽrshuis, Museum aan de Maas
Wolwevershaven 9
3311 AV DORDRECHT
Tel 078 843 8746

E-mail:
info@dordtspatriciershuis.nl


Website
Bezoek site
Content VVV Idee