Ode aan de Synode

maandag 4 feb 2019

Het is 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. Meer dan 100 predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Synode van Dordt. De Dordtse Synode was naast een kerkvergadering, ook een politiek en cultureel evenement, dat van invloed is geweest op onze geschiedenis, onze taal en onze gezamenlijke normen en waarden, tot op de dag van vandaag.
De ode aan de Synode vindt plaats tot en met mei 2019, gelijk aan de periode van 400 jaar geleden.

Website
Dordrecht staat uitgebreid stil bij deze historische gebeurtenis in de vorm van diverse activiteiten en evenementen. Alle activiteiten zijn bijeen gebracht op de speciale website www.synode400.nl.

Meer achtergrond informatie over de De Dordtse Synode is te vinden het boekje De Dordtse Synode uit de serie Verhalen van Dordrecht. 

VVV Dordrecht heeft de volgende activiteiten i.k.v. 400 jaar Synode van Dordrecht voor u op het programma staan:

 • Synode wandelingen o.l.v. VVV Gids
  De VVV-gids neemt u mee voor een wandeling door Hollands oudste stad met haar verleden en vertelt u onderweg alles over de Synode. Onderweg is er een kort bezoek aan de Grote Kerk waar een tentoonstelling is van Henk Helmantel. Deze bekende fijnschilder heeft een specifiek Synode-werk gemaakt van en in de Grote Kerk.
  Kosten: € 5,- p.p.
  Data: woensdag 11.00 uur,  13/2, 13/3, 10/4, 17/4. 8/5 en 15/5. 
  Start: VVV Dordrecht, Spuiboulevard 99, 3311 GN Dordrecht, 0900-4636 888, info@vvvzhz.nl .

 • Dagje Synode in Dordrecht
  Speciaal dagarrangement voor individuelen door VVV samengesteld. U begint de dag met koffie/thee en een heerlijk synode gebakje. Daarna maakt u een stadswandeling met een bezoek aan het Dordrechts Museum. Daar laat de tentoonstelling Werk, Bid en bewonder de relatie tussen Calvinisme en kunst in de brede context zien. Daarna gaat de wandeling verder naar Het Hof van Nederland waar u kennis maakt met belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Dordrecht en Nederland. Met uitgebreide aandacht voor de Synode van Dordrecht. Na een heerlijke lunch bij Grand-café Dordts Genoegen is het tijd voor de Grote Kerk. Als Ode aan de Synode maakt Helmantel een 'synode-werk' van en in de Grote Kerk van Dordrcht.
  Kosten: € 39,95 p.p. verkrijgbaar bij VVV Dordrecht of in de VVV-webshop.
  Data: t/m 26 mei 2019 van woensdag t/m zaterdag mogelijk. Reserveren is niet noodzakelijk maar wel gewenst.
  Start: VVV Dordrecht, Spuiboulevard 99, 3311 GN Dordrecht, 0900-4636 888, info@vvvzhz.nl .

 • Nachtje Synode in Dordrecht
  Speciaal 2-daags arrangement samengesteld door VVV Dordrecht. Dit arrangement omvat twee overnachtingen in een chambre de luxe in Bellevue Groothoofd Hotel Culinair inclusief ontbijt. Verder toegang tot het Dordrecht Museum waar de tentoonstelling Werk, bid & bewonder plaatsvindt. Toegang tot het Hof van Nederland waar u kennis maakt met belangrijke gebeurtenissen uit de historie van Dordrecht en Nederland, met speciale aandacht voor de Synode. Verder bezoekt u de Grote Kerk waar een tentoonstelling is van Henk Helmantel. Deze bekende fijnschilder heeft een specifiek Synode-werk gemaakt van en in de Grote Kerk.
  Kosten: € 119,95 p.p.
  Data: t/m 26 mei 2019 van woensdag t/m zaterdag mogelijk.
  Reserveren bij: VVV Dordrecht, Spuiboulevard 99, 3311 GN Dordrecht, 0900-4636 888, info@vvvzhz.nl .

 • Ode aan de Synode
  Speciaal groepsarrangement waar de Synode van Dordrecht centraal staat. In dit arrangement is koffie met gebak, lunch, rondwandeling o.l.v. een VVV-gids en bezoek aan de Grote Kerk inbegrepen. Kijk op speciale groepswebsite voor meer informatie >
 • print