Smakelijk eten producten uit de streek

Proef de producten van het Zuid-Hollandse land en leer de smaken uit de streek kennen. Boerenkaas uit de Alblasserwaard, fruit uit de Vijfheerenlanden, ambachtelijke distillaten uit Dordrecht en Hollandse groenten uit de Hoeksche Waard: wat van dichtbij komt is vers en smakelijk.†

Schaapskooi Ottoland Landwinkels en (ijs)boerderijen
Boerderijen, fruit- en groentekwekers verkopen vaak hun producten aan huis. Soms hebben zij een breder assortiment in hun Landwinkel, met producten van boeren en telers uit de regio. Kazen, jam, honing van lokale imkers, vruchtensappen en groente vind je in de landwinkels van de Riekjeshoeve in Brandwijk†en De Koningshoeve in Klaaswaal. Stop voor een boerenijsje bij IJsboerderij Middelbroeck in Meerkerk of ’t Koeiestalletje in Wijngaarden. Voor ambachtelijk gerookte paling ben je bij winkels aan de Ammerskade in Groot-Ammers aan het goede adres. Zelfkazende boeren in de waarden laten je graag hun (kruiden) kazen proeven.

Adressen

Bier en wijn
Het Schapenkopje bier van Stadsbrouwerij Dordrecht wordt gebrouwen in een historisch bierbrouwerspand en lokaal verkocht en geschonken. Het leerbedrijf is op afspraak te bezoeken. In Fort Everdingen vindt u een bierbrouwerij met proeflokaal. De wijngaarden in Chateau du Tets en Domein Oosteind houden jaarlijks open dagen en geven rondleidingen. Laat u verrassen door de authentieke smaak van deze Hollandse wijnen.

Adressen>

Hoogstamfruit
Fruitkwekers als De Kikkershoek in Mijnsheerenland en Fruitbedrijf Pek in Langerak verkopen vers geplukt fruit aan huis. Particulieren en natuurorganisaties beheren oude hoogstamboomgaarden, waar na de zomer bijzondere en bijna verdwenen appel-, peren- en pruimenrassen geplukt worden. Boerderij De Groene Geer in Nieuwland, waar je voor allerlei biologische producten terecht kunt, maakt sap van het fruit uit een boomgaard van het Zuid-Hollands Landschap.

Tradities
Aardappelen met karnemelk en spek met peren: de bewoners van de Hoeksche Waard hadden niet veel nodig voor een voedzame maaltijd. Kleine, ongeschilde aardappeltjes werden in vet geseuterd (van het Franse ‘sauter’) en als hartig tussendoortje gegeten. Nu geniet een boer uit de waard tot ver buiten de regio bekendheid door de Hoeksche Waardse chips die hij van zijn zelf geteelde aardappels maakt. Langs de grote rivieren werd vroeger volop zalm gevangen. Het Hoeksche Waards Landschap heeft van de oude zalmvisserij Klein Profijt een bezoekerscentrum gemaakt, met een expositie over de historie van de zalmvisserij.

Rutte - Dordrecht proeverij Jenevers en likeuren
Distilleerderij Rutte in Dordrecht maakt met natuurzuivere ingrediŽnten, kruiden en fruit op ambachtelijke wijze jenevers, likeuren en eaux-de-vies. Dit oorspronkelijke familiebedrijf verkoopt de producten in de eigen winkel bij de distilleerderij, waar ook workshops en rondleidingen georganiseerd worden. Zomerse tip van Rutte: schenk prosecco op een laagje citroenlikeur voor een tintelend fris zomerdrankje.

Adressen>

  • print