Cities of Glass: Bernard Heesen-"Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal"< Terug

Groep

Tentoonstellingen

Type

Tentoonstelling

Omschrijving

Bernard Heesen ziet kleur als een volwaardig materiaal dat reageert en vloeit in de handen van de glasblazer. Hij is gaan experimenteren om kleur textuur van het glas te beïnvloeden. Met fascinerende resultaten.

Wanneer objecten van glas gemaakt worden, een materiaal dat in de hedendaagse praktijk bijna altijd kleurloos uit de oven komt, wordt kleur vaak toegepast als decoratief middel. Men kiest uit de catalogus van de kleurglasfabrikant de kleuren en voilà, het glas heeft een kleurtje of een gekleurde tekening. Maar het gebruik van kleur (en textuur) in de transparante massa heeft veel meer mogelijkheden.

Het Nationaal Glasmuseum heeft daarom glasblazer en beeldend kunstenaar Bernard Heesen gevraagd een kleurenonderzoek te doen. Deze tentoonstelling toont de eerste resultaten van dat onderzoek. In het najaar wordt in de museumtuin een ‘rotstuintje’ van de hand van Heesen onthuld dat het slotstuk van het kleurenonderzoek vormt.

Bernard Heesen ziet kleur als een volwaardig materiaal dat reageert en vloeit in de handen van de glasblazer. Voor dit onderzoek heeft hij gewerkt met kleur in al zijn verschijningsvormen: poeders, korrels en scherfjes. Maar hij is ook gaan experimenteren met andere materialen om de kleur en textuur van het glas te beïnvloeden, zoals suiker, lijnolie en koffiemelkpoeder. Met fascinerende resultaten.

Bernard Heesen, aanvankelijk opgeleid als architect, rolde via zijn vader Willem Heesen het glasvak in. Op de glasblazerij De Oude Horn in Acquoy leerde hij glasblazen en werkte er met grote namen als A.D. Copier, Lino Tagliapietra en Petr Novotny. Inmiddels werkt Heesen al meer dan 30 jaar met glas. Op de Oude Horn legt hij zijn zoektocht in het glas af, waarin kleur en textuur een belangrijke rol spelen.

Openingsdata en tijden

Datum vanaf
zondag 9 jul 2017
Datum t/m
zondag 5 nov 2017

zondag
12:00 - 17:00
dinsdag
10:00 - 17:00
woensdag
10:00 - 17:00
donderdag
10:00 - 17:00
vrijdag
10:00 - 17:00
zaterdag
10:00 - 17:00
  • print

Locatie op kaart

Contactgegevens

Nationaal Glasmuseum
Lingedijk 28
4142 LD LEERDAM
Tel 0345 612 714

Website
Bezoek site
Content VVV Idee